Blomsterfrø til insekter: En guide til hvilke frø der er bedst egnet til at tiltrække insekter

//

At plante blomsterfrø, der tiltrækker insekter, er en god måde at skabe en biologisk mangfoldighed miljø i ens have. Heldigvis kan du købe insektblanding, der er sammensæt med netop det formål. Der er mange forskellige arter af insekter, som har brug for blomsternes nektar og pollen fra planter. Nogle af disse arter hjælper med bestøvning af planter og grøntsager – andre bekæmper faktisk skadedyr! Dette giver en sundere have og øger mængden af grøntsager, du kan høste i din have.

Nogle insekter tiltrækkes af visse planter

Når du vælger en frøblanding, kan du overveje, hvilke insekter, du gerne vil tiltrække. Eksempelvis tiltrækker solsikker lavendel bier, da de har en sød duft og klare, næsten lysende, farver.  Det er derfor vigtigt at vælge den rigtige type frø til ens have for at få et godt udbytte, samtidig med at man skaber et sundere økosystem for planterne og dyrene.

Guide til at høste og sprede frø fra egne blomsterbed

Det er også en god idé at høste og sprede frø fra egne blomsterbed, da det kan være med til at skabe et mere varieret udvalg af planter i haven. Det første man skal gøre, er at lade sine blomster stå indtil de afblomstrer. Du må simpelthen ikke tage dem med ind i huset og stille dem i en vase, før de når at sætte frø. Det vil de først gøre, når de er færdige med at blomstre. Når du har fundet disse planter, så skal du begynde at høste frøene. Dette gøres typisk ved at plukke frøene direkte fra planten – enten med fingrene eller med en lille pincet. Herefter skal man sikre sig, at alle frøene er tørre inden de gemmes væk – dette kan gøres ved blot at lade dem ligge på et stykke papir i nogle dage. Når de er helt tørre, så kan man gemme dem i en lufttæt beholder for senere brug. Året efter kan man så sprede de hjemmehøstede frø i haven.

Forbered jorden inden plantning af blomsterfrø til insekter

Jordbunden skal være fri for affald og skal helst ikke være alt for sandet – med mindre dine plantefrø godt kan gro i sandet jord. Desuden skal man sikre sig, at der er nok næringsstoffer i jordbunden til de frø, som du planter. Dette kan gøres ved at sprede enten kompost eller organisk materiale.

Hvis du ønsker at tiltrække insekter til dit haverum, så er det en god idé at vælge blomsterfrø, der egner sig bedst til dette formål. Sådan skaber du et smukt og varieret miljø for insekter i din have.

Nej til Plastik

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark