Fra får til strik: Hvordan garn bliver lavet

//

Garn er et tekstilmateriale, som findes i mange forskellige varianter. Det kan være af uld, bomuld, akryl eller andre naturfibre. I denne artikel vil vi fortælle lidt om garn og dets historie samt hvordan det bliver fremstillet. Vi skal også se på garns miljøvenlighed samt spørgsmålet om, hvorvidt vi bruger for meget garn i verden i dag.

 

Fremstilling og historie

Garn har været brugt af mennesker i årtusinder. Det menes, at det første garn blev fremstillet af fåreuld, og det er stadig en populær garntype i dag. Garn fremstilles ved at spinde fibrene sammen ved hjælp af et spindehjul eller et andet værktøj. Den resulterende tråd kan derefter bruges til at væve stof eller strikke tøj.

 

Garn af uld er særlig varmt og holdbart, hvilket gør det ideelt til vintertøj. Bomuldsgarn er køligere og mere behageligt at have på om sommeren. Akrylgarn er billigere end naturfibre, men er ikke så godt til at regulere temperaturen.

 

Hvor miljøvenligt er garn?

Garnets miljøvenlighed afhænger af, hvilken type fibre det er fremstillet af. Uld og bomuld er begge vedvarende ressourcer, så produktionen af dem har en mindre miljøbelastning end syntetisk garn. Uldproduktion kan dog have en negativ indvirkning på miljøet, hvis fårene ikke forvaltes korrekt. Der er også spørgsmålet om dyrevelfærd at tage hensyn til.

 

Nogle mennesker mener, at vi bruger for meget garn i verden i dag. De hævder, at vi kunne skære ned på vores garnforbrug ved at bruge flere genbrugsmaterialer eller ved at vælge tøj fremstillet af naturfibre, der holder længere. Andre mener, at der ikke er nogen grund til at bekymre sig om at løbe tør for garn, da det er en vedvarende ressource.

 

Fordelene ved at bruge garn

En af de store fordele ved at bruge miljøvenligt garn er, at det ofte er fremstillet af bæredygtige materialer. Det betyder, at påvirkningen af miljøet er meget mindre, end hvis der blev brugt traditionelt garn. Derudover er mange miljøvenlige garner også biologisk nedbrydelige, så de ender ikke på lossepladser.

 

En anden fordel ved miljøvenligt garn er, at det ofte er blødere og mere behageligt at have på end traditionelt garn. Det skyldes, at miljøvenligt garn normalt er fremstillet af naturlige fibre som bambus eller bomuld. Disse fibre er meget blidere mod huden end syntetiske fibre, hvilket gør dem ideelle for folk med følsom hud.

Nej til Plastik

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark