Hans J. Wegner

//

En Wegner Y-stol ser formentligt velkendt ud, for det er et af de klassiske danske møbler, som du sikkert har set stå om spisebordet i hjemmet hos nogle i din familie eller i vennekredsen. Den ikoniske Y-stol blev ud af alle Hans Wegners stole hans mest populære.

Det er bl.a. de organiske former og enkle udtryk, som har gjort den danske designstol verdenskendt. Y-stolen er en spisestuestol, som er komfortabel at side i, og som stilmæssigt har et enkelt udtryk, som passer ind i nærmest alle hjem.

Stolens engelske navn er ”The Wish Bone Chair” efter stoleryggens særprægede facon, som kan ligne både et ønskeben og et Y. Det officielle navn er CH24.

Historien bag Wegner Y-stol

Y-stolen blev designet af Hans J. Wegner tilbage i 1949 og blev designet for producenten Carl Hansen og Søn. I 1950 startede produktionen af Y-stolen, som skulle blive Hans J. Wegners mest solgte stol nogensinde. For Y-stolen er ikke bare et ikonisk statussymbol i Danmark – men i hele verden, hvor dens unikke og særprægede design har vakt stor begejstring. Den danske designer Hans J. Wegner har designet over 500 forskellige stole.

Wegner spisebordsstole – Y-stolen er designet til brug

Mens mange designstole bliver designet med tanke på udseendet som første prioritet, så er Wegners Y-stol designet med filosofien om, at den først og fremmest skal blive brugt, og det er en af de afgørende grunde til, at stolene stadig er dag er så brugte som spisebordsstole.

Spisebordet er netop et af de vigtigste samlingspunkter i hjemmet – enten som familie over måltiderne eller hvis du selv har vennerne på besøg til middag. Det kan også være her, du laver lektierne med børnene – eller hvis du bor alene også bruger bordet som arbejdsbord. Scenarierne er mange, og det er derfor, man i hjemmet altid vælger en stol rundt om spisebordet, som du sidder godt i – ligesom det er tilfældet med Wegner Y-stol.

Y-formet ryg og andre detaljer lavet i hånden

Y-stolen er åben, designet uden nogen lukkede flader, og bagbenene hælder lidt fremad. Træstykket i ryggen er delt i to, hvilket danner det Y, som giver navn til stolen.

Selvom formålet med Y-stolen var at skabe en designstol, der kunne masseproduceres, så indbefatter produktionen stadig 170 processer, som udføres ved hjælp af håndkraft. Og der bliver således stadig kæret om detaljerne, hvilket er karakteristisk for designstole.

Dimensioner og mål

Y-stolen er 75 cm i højden, benene er 45 cm høje, og der er 51 cm mellem for- og bagben. Fra det forreste af sædet til det bageste af ryggen er der også 51 cm.

En Y-stol er lavet i træ og flet

Y-stolen er fortrinsvist lavet i bøgetræ, men også eg, kirsebær og bl.a. malet træ er nogle af materialerne, afhængigt af modellen. Ryggen består af i alt 14 forskellige stykker træ, som til sidst i produktionen samles til stolen.

Sædet er lavet i papirgarnsflet, som er både solidt og behageligt, da det er mere blødt og formeligt end træ. Det stærke papirgarn er 120 meter, og når det flettes til stolesædet bliver det endnu stærkere.

Sort Y-stol

Ønsker du den klassiske stol i sort, er det versionen i malet træ, du skal vælge. Ud over et flot stilrent look med den sorte ryg og ben, så har modellerne i malet træ også den fordel, at de ofte er lidt billigere.

Wegner Y-stol som brugt

Du kan ofte finde Wegners Y-stole i brugt udgave, hvis du fx kigger på DBA, GulogGratis, Trendsales eller Laurits.com. Her vil du også kunne købe dem billigere end fra ny, men stolen holder dog også en god pris som brugt.

Køber du Y-stolen brugt, bør du tjekke om flettet er blevet for løst eller defekt.

Y-stol som kopi fra England

Som mange andre populære designerstole findes også Wegners Y-stol i kopi. Er den kopieret eller solgt inden for Danmarks grænser, er den dog ikke lovlig. Det samme gælder størstedelen af andre EU-lande.

I England derimod har ophavsretsloven været markant kortere i mange år, og det er derfor muligt at købe fx en kopi af en Y-stol på en engelsk hjemmeside lovligt. Ophavsretsloven gælder kun i 25 år mod 70 år i mange andre lande, herunder Danmark.

Vær opmærksom på, at har du købt en Y-stol kopi er det ikke lovligt for dig at sælge den videre i Danmark.

Kommer Wegner Y-stol på tilbud?

Af og til kommer Y-stolene på tilbud hos forhandlere, men du skal dog aldrig regne med store besparelser, da stolen er så populær og klassisk, at den aldrig går af mode.

Priser: Hvad koster Y-stolen?

Hvor meget en Y-stol koster afhænger af, om du køber den fra ny, som brugt eller som kopi. Desuden varierer prisen alt efter, hvilken model du vælger. Malede stole er billigere, og bøg er billigere end eg.

Ændringer igennem tiden

Selvom Y-stolen er en designmæssig perle, har der dog alligevel været småjusteringer på stolens design igennem de sidste år. Stolen er blandt andet blevet en smule højere, for at imødekomme stigende højder på de personer der sidder i den. Det drejer sig dog ikke om mere end 2 centimeter.

Y-stol i nye farver

Udover at stolens højde har udviklet sig en smule igennem tiden, er Y-stolen også kommet i en lang række nye farver i 2010, hvor Y-stolen fyldte 60 år.

I foråret udkom en række nye farvenuancer, igennem to helt nye serier. Den første hedder Ocean-serien og indenfor denne serie, finder man fire nye farver inspireret af det blå hav. Ocean-serien gør det fint i kombination med den klassiske Y-stol, og giver et ekstra friskt pift til den ellers så klassiske designstol.

Den anden nye serie af Y-stole går under navnet citrus-serien og byder på fire helt nye flotte og inspirerende limeagtige farver og blev første gang præsenteret på messe i Milano i 2010.

Nej til Plastik

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark