Nøddeknækkeren

//

Det er den tid på året igen! Ferien er lige om hjørnet, hvilket betyder, at det er tid til familiesammenkomster, gaveuddeling og selvfølgelig at se Nøddeknækkeren. Denne tidløse fortælling om en ung piges rejse ind i en magisk verden har glædet publikum i generationer. Men har du nogensinde spekuleret på, hvor Nøddeknækkeren kom fra? Læs videre for at finde ud af mere om denne ferieklassiker.

 

Nøddeknækkerens oprindelse

Nøddeknækkeren er baseret på en historie af E.T.A. Hoffmann kaldte “Nøddeknækkeren og musekongen”. I Hoffmanns version får den unge heltinde Marie en nøddeknækkerdukke af sin gudfar, Drosselmeyer. Da hun forsøger at knække en nød med den, kommer dukken til live og fører hende på en fantastisk rejse ind i et land styret af legetøjssoldater og en ond musedronning.

 

Hoffmanns historie blev tilpasset til en ballet af Marius Petipa og Pjotr ​​Iljitsj Tjajkovskij i 1892. Tjajkovskijs nu berømte partitur er en af ​​grundene til, at Nøddeknækkeren stadig er så populær den dag i dag. Balletten var ikke en umiddelbar succes, men den er siden blevet en af ​​de mest populære balletter i verden.

 

Nøddeknækkeren i dag

Hvis du planlægger at se Nøddeknækkeren i denne feriesæson, er der et par ting, du bør vide. For det første er balletten normalt opdelt i to akter. Første akt finder sted ved en julefest i Stahlbaum-huset, mens anden akt finder sted i Sweets Land, styret af Sukkerblommefeen.

 

For det andet, mens Tjajkovskijs partitur er smukt, kan det være ret langt – op til to timer eller mere! Hvis du ser med små børn, kan du overveje at finde en forkortet version af balletten, så de kan nyde den uden at blive for sur.

 

Endelig, hvis du leder efter noget helt unikt, skal du holde øje med alternative versioner af Nøddeknækkeren, der afviger fra den traditionelle historie. For eksempel viser George Balanchines ikoniske New York City Ballet-produktion Clara som en ung pige, der bor i New York City fra århundredeskiftet, og som drømmer om at danse med sin yndlingsballerina på det lokale teater.

 

Konklusion:

Uanset om du ser den for første gang eller hundrede gang, er der ingen tvivl om, at Nøddeknækkeren er en tidløs ferieklassiker. Så saml din familie, hæld noget varm kakao, og nyd denne elskede ballet!

Nej til Plastik

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark