Sådan klarer Dubai sig i miljøkampen

//

I en by, hvor gennemsnitstemperaturen er over 30°C året rundt, er det svært at tro, at Dubai arbejder hårdt på at reducere sin miljøpåvirkning.

Men byen har gjort store fremskridt de seneste år, takket være en række innovative tiltag.

Byens affaldsproblem

Ifølge rapporter producerer byen Dubai over 3,3 millioner tons affald hvert år. Mens regeringen har arbejdet på at forbedre genbrugs- og affaldshåndteringsindsatsen, består problemet stadig.

Der er en række årsager til, at byens affaldsproblem endnu ikke er løst. For det første er der en mangel på offentlig bevidsthed om genbrug og korrekt affaldsbortskaffelse. For det andet er meget af byens infrastruktur ikke designet til effektiv affaldshåndtering. Og endelig mangler der politisk vilje til at gennemføre nødvendige ændringer.

Byens affaldsproblem er ikke kun et miljøspørgsmål, men også et socialt. Med næsten 2,5 millioner mennesker, der bor i Dubai, er sundheds- og sikkerhedsrisiciene ved ukontrolleret affald betydelige. For at løse problemet skal alle interessenter – fra beboere til virksomheder til embedsmænd – arbejde sammen.

Genbrug i Dubai

De Forenede Arabiske Emirater er blevet rost for deres bestræbelser på at reducere deres miljømæssige fodaftryk og blive mere bæredygtige. En af de mest folkerige byer i UAE, Dubai, har arbejdet hårdt på at forbedre sin genbrugsinfrastruktur og gøre det lettere for indbyggerne at genbruge.

Dubai har etableret en række initiativer for at øge genanvendelsesprocenterne, herunder at gøre det obligatorisk for alle bygninger over en vis størrelse at have et genbrugsprogram på plads. Byen har også skabt en række affalds-til-energianlæg, der omdanner affald til elektricitet.

Genbrug er stadig ikke så udbredt, som det kunne være i Dubai, men byen gør fremskridt. Med fortsatte investeringer og uddannelse kan Dubai blive en model for bæredygtigt liv i ørkenen.

Solenergi i Dubai

Solenergi er en af de mest lovende vedvarende energikilder. Det er rigeligt, bæredygtigt og rent. Solenergi kan bruges til at generere elektricitet, til at opvarme vand eller luft og til at drive enheder.

Dubai har været førende inden for udvikling og brug af solenergi. I 2013 annoncerede Dubai planer om at bygge verdens største solcelleanlæg. Anlægget vil koste 1 milliard dollar og vil generere 1.000 megawatt elektricitet. Anlægget er planlagt til at stå færdigt i 2020.

Ud over storskala solenergianlæg er Dubai også hjemsted for mange solcelleanlæg (PV) på taget. Disse systemer er installeret på hustage og genererer elektricitet fra sollys. Dubais mål er, at 10 procent af sin samlede strøm kommer fra vedvarende energikilder i 2030.

Elbiler i Dubai

Elbiler er stadig en minoritet i UAE, og de udgør kun 0,5 % af det samlede antal køretøjer på vejene. Dette forventes dog at ændre sig i de kommende år, efterhånden som landet gør et skub for miljømæssig bæredygtighed. I 2016 annoncerede Dubai planer om at have 1.000 elektriske køretøjer på sine veje i 2020. Dette mål blev nået sidste år, med over 1.200 elektriske køretøjer registreret i Dubai ved udgangen af 2019. Størstedelen af disse er privatbiler, men der er også elektriske busser og taxaer, der kører i byen.

UAE-regeringen støtter skiftet til elektriske køretøjer, med forskellige incitamenter, der tilbydes dem, der foretager skiftet. Disse omfatter fritagelse for vejafgifter og registreringsafgifter samt gratis parkering og ladestandere i nogle områder. Elbilejere kan også bruge dedikerede baner på motorveje i myldretiden.

Dubais fremskridt

Afslutningsvis har Dubai gjort store fremskridt i sin kamp mod miljøforringelse. Byen har investeret massivt i vedvarende energi, grøn infrastruktur og affaldshåndtering. Disse bestræbelser har givet pote, og Dubai er nu førende inden for bæredygtighed. Byens engagement i at beskytte miljøet er prisværdigt, og andre byer bør følge dens eksempel.

Nej til Plastik

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark