Store skovbrande er en del af naturen, og det har faktisk en nøglerolle for at skabe et stærkt økosystem. Naturen har nemlig godt af at skulle bygge sig selv op, helt fra ny, og bliver kun stærkere og sundere af det. Dog har det også en negativ effekt, som er udledningen af kulstof der følger med. Når store skovbrande går i gang, indtager store CO2 fyldte skyer himmelen. Det er en skjult faktor i det store klimaregnestykke, og ser man på udviklingen af skovbrande de seneste år, fylder denne faktor mere og mere. Det har sat regnskoven på prøve, og hvis man skal tro på forskningen, så udleder skovbrande omkring tre gange så meget mere CO2 end regnskoven kan indtage. Der er altså kommet en ubalance i hvor meget CO2 naturen udleder sammenlignet med hvor meget den kan absorbere. Skovbrande er altså meget skadeligt for vores klima, men det rammer først og fremmest de mennesker og dyr som bor i og omkring skovene. Her kan byernes befolkning få alvorlige helbredsproblemer, og specielt åndedrætsbesvær bliver mere udbredt. I USA ser man at brandrøg er skyld i størstedelen af folk der er indlagt i respirator, blandt andre former for forurening. Personer der er særligt udsatte for røg, kan i værste fald dø hvis der opstår en skovbrand i deres område.
Sådan kan du selv hjælpe
For at undgå at udlede mere CO2 end højst nødvendigt fra brande, skal man sørge for at holde sit hus helt brandsikkert. Det gør man ved at tjekke sit hus for fejl og mangler, og ikke mindst med ordentlige vaner der ikke kræver at man har unødvendig ild indendørs. Ikke mindst skal man huske at slukke for levende lys, så ens kat eller andre husdyr ikke gør noget uventet, og kommer til at vælte et stearinlys. Man ser dog flere gange at hvis uheldet er ude, kan beboerne selv nå at slukke for branden før der er brug for brandvæsnet. Det skyldes blandt andet at de meget avancerede materialer man bygger huse med i dag, sørger for at branden ikke spreder sig lige så hurtigt som før i tiden. Brandgips er et af de materialer man i dag lægger under gulvet i lejligheder, som er med til at dæmpe spredningen af ildebrand. I fremtiden vil teknologien for at slukke ildebrande i private boliger, være endnu mere optimeret. Får man integreret internet of Things i private hjem, kan man endda ende med at slukke branden før den opstår.
Teknologien for at slukke brande optimeres dag for dag, men vi skal huske at skovbrande er med til at bygge en stærk natur. Derfor skal vi ikke slukke alt der brander, måske skal man i stedet for planlægge områder der har brug for at blive brændt ned.