Vælg et effektivt og klimasmart sorteringsskab

//

Du er måske ikke klimaforsker, men du kan stadig gøre din del for at bekæmpe den globale opvarmning. En måde er ved at sortere affald derhjemme og på arbejdet. I denne artikel vil vi komme ind på, hvordan affaldssortering påvirker miljøet, hvorfor det er så vigtigt, at vi selv sorterer vores affald derhjemme og især på arbejdet, og hvilken type skab der er bedst til et kontor med mange ansatte.

Derfor skal vi sortere vores affald

Affaldssortering er vigtig, fordi det reducerer mængden af affald, der ender på lossepladsen. Her er grunden til dette:

  • Når vi sorterer vores affald, kan over 90 % af alle materialer genanvendes. Hvis flere mennesker sorterede deres husholdningsaffald bedre, kunne det øge genanvendelsesprocenten med ca. 20 %. Det betyder færre drivhusgasemissioner og flere ressourcer til alle .
  • Når vi smider alt i én affaldsspand, er det kun en lille del af vores affald, der kan genbruges. Resten ender på lossepladsen, hvor det nedbrydes og udleder drivhusgassen metan. Alene i Sverige udledte dette mellem 2004-2010 ca. 18 millioner tons CO₂-ækvivalenter hvert år – det er lige så meget som al trafik i Sverige i 2010.
  • Affald, der sorteres i de rigtige genbrugsbeholdere, kan nemt og problemfrit genbruges, mens affald, der ikke sorteres, normalt betyder, at det skal gennemgå en mere kompliceret proces – en proces, der bruger energi (og derfor udleder drivhusgasser).

Hvordan skal affaldet sorteres?

Det er ikke i alle kommuner, at man sortere sit skrald, men mange kommuner på landet, er gået all-in på affaldssorteting, og husholdningsaffald, sorteres i 3 affaldsspande, hvor to af dem, er opdelt i 2 afdelinger. Der bliver sorteret i:

  • Madrest og restaffald
  • Metal og plastik
  • Papir

Madrest og restaffald

Madrest er noget af det, som vi bør have meget mere fokus på, for vi smider rigtig meget mad ud, som er spild af ressourser. Madaffald er det mad, som vi ikke får spist, råt eller tilbered. det kan være frugt, blomster, brød og kage.

Restaffald er lidt forskellige affald, som ikke passer ind, som ren plastik, rent papir. Det kan være en pizzabakke med madaffald på, snasket papir, bleer eller flamingo.

Metal og plastik

Metal er såsom dåser, stegepander, og andre ting, som er lavet af ren metal. Det er også her, at stanniol, konservesdåser, en hammer, bestil eller lysestager af metal, skal i.

Plastik er sugerør, emballage, opbevaring af plast, plastflasker uden pant, plastikpose og meget andet. Ren plastik blive genanvendt, og når vi genanvender bare 1 kilo plast, så sparer vi 1,5 kilo CO2!

Sådan får du sorteret

Det kan være rigtig svært at lære, hvordan man sortere rigtigt. Det kræver øvelse, og det er en god ide, at have en guide liggende, hvis man bliver i tvivl om, hvordan et bestemt produkt, skal sorteres.

GreenUs tilbyder de reneste og mest miljøvenlige sorteringsskabe som er ideel til kantiner, konferencerum, arbejdspladsen, men det kan også bruges i de private hjem. Det er en egenskab, som vi skal tilpasse os, og som vi skal lære vores børn, for at opretholde et fokus på et grønnere miljø og bedre klima. Man kan tilkøbe klistermærker, så man ved lige nøjagtig, hvilke skraldespande der hører til hvilket affald.

Nej til Plastik

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark