Vinterens kulde og mørke

//

En stor del af den danske befolkning bliver påvirket af vinterens kulde og mørke. Vi kender alle de dage, hvor det er mørkt, når vi tager på arbejde, og mørkt når vi har fri. Mørket har en stor påvirkning på vores humør, hvilket i nogle tilfælde kan være så slemt at det ender ud i en vinterdepression. Men hvorfor bliver vi så påvirket? Bliv klogere i artiklen her.

Hvorfor bliver vi så påvirket af mørket?

Der er ikke et konkret svar på, hvorfor vi bliver så påvirket af det. Man tror dog at det skyldes manglen på dagslys hen over vinteren. Kroppen får nemlig ikke alt den del D-vitamin i vinterperioden, som den har behov for. Derfor mangler kroppen et bestemt stof som er med til at påvirke ens glæde. 

Hvor mange bliver egentlig ramt af dette?

Der er faktisk omkring 8% af den danske befolkning, som bliver ramt af en vinterdepression hvert år. Derudover er der mange, som formegentlig ligger på vippen og kæmper sig igennem de mørke måneder. Det findes der dog ikke nogen tal på.

Er du en af de 8%?

Hvis du er en af dem, som har fået en vinterdepression, vil det være fornuftigt at opsøge professionel hjælp gennem kognitiv psykologi. Ved kognitiv psykologi vil du få mulighed for at arbejde med dine tanker, følelser og adfærd, hvilket kan hjælpe dig ud af vinterdepressionen. Det er en meget kendt og anerkendt behandlingsform, som primært er en samtale mellem dig og en psykolog. Her vil psykologen typisk stille dig nogle kritiske spørgsmål og give dig nogle værktøjer, som du kan arbejde med.

Forsøg også at skab nogle hyggelige rammer omkring dig selv. Vinterens kulde og mørke er ofte også ens betydning med levende lys, tæpper og gode film. Forsøg på bedst mulig vis at skab så meget hygge omkring dig, som overhovedet er muligt.