VÆK MED PLASTIK – MEN DER VAR ENGANG . . .

//

Ingen af os, kan være uenige om, at flydende øer i verdenshavene dannet af plastik, at en høj koncentration af plastik i det vand vanddyr lever i og dermed delvis kommer til at indtage som føde, skal nedbringes, helst stoppes.

Men engang var plastik det nye vidunder i verden. Designerne og kunsterne, virksomhederne og forbrugerne tog plastikken til sig, Træ- og metallegetøj, trævinduer, glasflasker, trækasser, stofposer, træmøbler, ja alle materialer blev skiftet ud, det var som Den Hellige Gral fundet. Selv i bogens verden dukkede der plastikbøger op, flest til spædbørn, uden skelen til om bøgerne indeholdt skadelige stoffer for børnenes fremtidige kønsudvikling, om de var kræftfremkaldende eller gav allergiske gener for resten af livet.

VI HAR LEVET I PLASTIKKENS KULTURPERIODE

Lad os enten træde et skridt tilbage eller et frem og komme videre. Men spørgsmålet er til hvad, digitale billeder, der blot forsvinder når computeren dør i stedet for papirbilleder? Som du kan sætte dit med dine bedste forældre og få skrevet bag på billedet, hver der fotograferet. Lydbøger, i stedet for trykte bøger? Begyndelsen på et demokratisk problem, fordi flere og flere ikke kan læse en svær tekst. Trykte aviser bliver færre og færre. Vi får vores kultur og information ind gennem øjne og ørerne. 

DU LYTTER TIL EN LYDBOG

Hvad er forskellen fra en trykt bog som du selv læser? Den er stor. Ved lydbogen skaber du ikke den kulisse, det univers som historien foregår i. Det gør oplæseren for dig. Personernes stemmer, er ikke dem, som du ellers ville skabe i din hjerne. Det er oplæserens du hører.

En lydbog har du på din telefon og når telefonen smides væk eller du taber den, forsvinder din historie, eller du sletter lydbogen, når du har hørt historien. Kulturen er væk. Med den trykte bog, stiller du bogen i din bogreol, når du har læst bogen og kan vende tilbage til historien en anden gang, eller kan lade en anden få glæde af bogen.

Derfor køb dine bøger hos din boghandler eller bog antikvariat. Salg af antikvariske bøger finder du nemmest på internettet. Genbrugsbøger er billigere end hos boghandleren, der ofte ikke har bogen, fordi den er udsolgt fra forlaget selv om titlen stadig er populær.

Før var det kassettebånd, VHS film – skabt i plastik, der ligger og flyder i kasser på lofter og i kældre, gemt i plastikkasser, til ingen verdens nytte, for der er ingen ting at afspille disse bånd på. Snart kommer der en og rydder boet op efter bedsteforældrene, der har gemt disse ting sammen med en masse andet. Kulturen ryger i småt brandbart i bedste fald, er det en skurk i havet. Bøgerne måske i genbrugspladsen container for bøger og koges til nyt papir, i bedste faldt hos en antikvariatboghandler så bogkulturen bevares for eftertiden.

 

 

  

 

Nej til Plastik

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark