Hvad er rav?
Rav er hærdet harpiks, som træer har “svedt ud”. Men grunden til, at det er hårdt, er, fordi, at den har ligget i et iltfattigt miljø i 30-50 millioner år. Hvilket er derfor, at rav er så unikt. Det ældste stykke rav, der er fundet, er 235 år gammelt, og i Danmark, hvor vi har noget af det mest fineste rav, er den ældst klump 170 år gammel, som er fundet på Bornholm. Men hvordan finder man egentlig rav, og hvor henne?
Sådan finder du rav
Der er størst chance for at finde rav i selve havet. Men noget rav river sig løs, især efter storme, og flyder med strømmen, indtil det lander i vandkanten. I Danmark er der størst chance for at finde rav langs vestkysten af Jylland.
Det er desværre ikke nemt at finde, og slet ikke med det blotte øje. Derfor bør du investere i en ravlygte. Er du helt ny i ravjagten, så køb en begynder ravlygte, og så tage til vestkysten, når det er mørkt, og tænd ravlygten. Lygten får rav-stykker til at lyse op. Hvis der er noget der lyser op, som er grå/brunlig, og har en trekantsform, som bør du ikke samle det op, da det er farligt fosfor!
Fundet ægte rav?
Hvis du er så heldig, at du har fundet noget, der ligner rav, så kan du tjekke, om det er ægte rav på to måder. Først kan du prøve at se, om den kan flyde i vand, der er rørt ud med salt, altså saltvand. Flyder den, er det rav. Men du kan også prøve at varme ravstykket med en lighter, og hvis det begynder at dufte af træ, harpiks og fyrrenåle, så er det ægte rav, men hvis det ikke lugter eller eventuel af plastik, så er det ikke ægte.
Rav er decideret ikke så mange penge værd, men der er historie i ravet, og det er en sjælden og unik souvenir. Man kan desuden købe smykker med rav i.